
Ik zit iedere dag op de trein, ik pendel van Luik naar Hasselt. Heb ik vaak vertragingen, ja; zorgt de trein vaak voor frustraties, ja; is de trein duur, zonder abonnement wel.
Misschien vraag je je af wat een gewone treinverbinding in het binnenland nu te maken heeft met toerisme. Wel een citytrip naar een andere Belgische stad in de vrije tijd, wordt als recreatie beschouwd wat deel uitmaakt van toerisme. En natuurlijk niet te vergeten, onze reisjes naar de zee...Maar zijn treinreizen nu eigelijk een duurzaam vervoersmiddel?
Wel, de NMBS gaat al meer dan een maand, naar aanleiding van Cop 15 in Kopenhagen, door het leven met de slogan: Bedankt. Kiezen voor de trein is kiezen voor de planeet. Ze beweren dat ze het meest milieubewuste vervoersmiddel zijn, waarom? Dat zal ik je nu vertellen.
In het station van Hasselt liggen al een tijdje folders over de duurzaamheid van de trein. Daar kan je op lezen dat transport verantwoordelijk is voor 27% van de CO²-uitstoot op aarde, maar het spoor vertegewoordigt echter maar een fractie van die emissies zo een 1.6% Doordat het aantal reizigers in de afgelopen 10 jaar gestegen is met 50% wordt de kloof tussen de CO²-uitstoot van de trein en de auto steeds groter. Treinen die in de spits rijden hebben een zeer lage uitstoot.
Bij een gemiddelde bezetting van een trein en een auto, kost een treinreis slechts half zoveel energie. Tijdens piekuren, met 3 à 4 keer meer reizigers aan boord, blijkt de trein zelfs 7 tot 9 keer energiezuiniger.
Bovendien blijft de NMBS-groep dagelijks zoeken naar nieuwe technologieën of betere organisatie om het verbruik nog te doen dalen. Men zegt ook dat ze globaal gezien de voorbije 10 jaar meer energie hebben verbruikt door bijvoorbeeld langere treinen, toch is het verbruik per vervoerde reiziger gedaald met 22%
De NMBS en NMBS-Holding hebben een aantal duurzame oplossingen samengesteld aangezien ze mikken op de toekomst met formules die inspelen op nieuwe behoeften en een groeiend bewustzijn.
Ben jij geïnteresseerd in de uitstoot van jouw treinreis in vergelijking met de autoreis, wel geen probleem, dit kan je uitzoeken op de website: www.ecopassenger.org
Ik heb dit even opgezocht voor mijn treinreis de CO²-uitstoot van mijn treinreis is 1.4 die van de autoreis is 5.4.
Ik had het laatst in de krant gelezen dat de treinabonnementen wellicht electronisch worden aangezien er vaak klachten zijn over de snelle slijtage van de abonnementen, waardoor er nieuwe gemaakt moeten worden wat extra kosten opleveren. Wel door een ecologisch oog gezien, is dit ook zeker geen slecht idee. Want op die manier moet er niet iedere maand een ticket afgeprint worden om in het abonnement te steken. Alles zal er gewoon electronisch opgezet worden waardoor er minder papier wordt gebruikt en op die manier wordt het dus milieuvriendelijker.
Ik reis nu drie jaar vijf tot zes dagen per week met de trein. En ik kan begrijpen waarom er veel mensen liever de auto nemen. Want vertragingen vinden vaak plaats. Ik vind dat men echt al het mogelijke moet doen om die vertragingen weg te werken, ik snap heel goed dat dat zeer moeilijk is. Maar op mijn lijn vindt het probleem zich vaak plaats op dezelfde plaats Liers, hier moet volgens mij toch een directe reden voor zijn. Hoe meer men vertragingen wegwerkt en wanneer men nog betere aansluitingen heeft, hoe aantrekkelijker het treinverkeer wordt.
Daarenboven vind ik dat de prijs van een enkel ticket te hoog ligt. Een paar weken geleden moest ik van Luik naar Brussel, een aller retour koste mij €27.20. Dit vind ik echt vreselijk veel en zeker met het gedacht dat ik iedere maand €48.30 betaal voor mijn abonnement. Niet echt aantrekkelijk dus...
In grote lijnen geloof ik best dat de trein het duurzaamste vervoersmiddel is, maar om het nog duurzamer te maken, moet men nog efficienter werken om het treinreizen nog aantrekkelijker te maken.